ABD geride kalırken küresel ölçekte dijital para birimlerine geçiş
Yakın zamanda yapılan bir araştırma, dünya ekonomisinin %98’ini oluşturan 134 ülkenin aktif olarak para birimlerinin dijital versiyonlarını araştırdığını ya da uygulamaya koyduğunu ortaya koyuyor. ABD merkezli bir düşünce kuruluşu olan Atlantik Konseyi Perşembe günü, bu ülkelerin yarısından fazlasının dijital para birimlerini geliştirme, pilot uygulama ya da halihazırda piyasaya sürme aşamalarında olduğunu bildirdi.
Çalışma, Arjantin hariç tüm G20 ülkelerinin dijital para girişimlerinde ilerleme kaydettiğini gösteriyor. Ancak Amerika Birleşik Devletleri küresel muadillerinin oldukça gerisindedir. ABD, bankacılık amaçlı “toptan” bir dijital dolar konusunda bazı ilerlemeler kaydetmiş olsa da, genel nüfus için bir dijital para birimi durma noktasında görünüyor. Federal Rezerv başkanı Jerome Powell, kısa bir süre önce daha geniş bir dijital doların “gerçekleşmeye uzaktan yakından yakın olmadığını” belirtti.
ABD’deki gecikme tartışmalı bir siyasi konu haline geldi. Başkan Joe Biden, yetkilileri 2022’de dijital dolar olasılığını araştırmaya yönlendirmişti, ancak özellikle yaklaşan ABD seçimlerini kazanırsa oluşturulmasını engelleme sözü veren Donald Trump’tan muhalefet ortaya çıktı.
Atlantic Council analisti, Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDC’ler) konusunda dünyanın en büyük merkez bankaları arasında artan farklılığa dikkat çekti. ABD’ye kıyasla Çin, Avrupa ve Japonya tarafından kaydedilen önemli ilerlemenin altını çizdi.
Dijital para birimlerinin savunucuları, bunların yeni işlevler sunduğunu ve azalan fiziksel nakit kullanımının yerini alabileceğini savunuyor. Bununla birlikte, mahremiyet ve devlet gözetimine ilişkin endişeler çeşitli ülkelerde protestolara yol açmıştır.
Lipsky ayrıca ABD’nin uluslararası ödeme sisteminde geride kalma riski taşıdığı ve CBDC’ler için standartlar belirleme konusunda diğer ülkelere ayak uydurmaması halinde küresel mali etkisinin bir kısmını kaybedebileceği uyarısında bulundu.
Şu anda dünya genelinde dijital para birimleri için 36 pilot proje yürütülüyor. Çin’in e-CNY’si 25 şehirde 260 milyon kişi tarafından test ediliyor. Avrupa Merkez Bankası dijital euro için hazırlık çalışmalarına altı aydır devam ediyor. Bahamalar, Jamaika ve Nijerya tamamen operasyonel dijital para birimlerine sahipken, Doğu Karayipler Para Birimi Birliği, kullanıcıların dijital cüzdanlarına erişimini engelleyen teknik sorunlar nedeniyle kısa süre önce dijital para birimi girişimini kapattı.
Çalışmada ayrıca, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgali ve ardından gelen G7 yaptırımlarının ardından, sınır ötesi işlemler için toptan CBDC’lerin geliştirilmesinde iki kat artış olduğu kaydedildi. Çin, Tayland, BAE ve Hong Kong’u birbirine bağlayan ve bu yıl 11 ülkeyi daha kapsayacak olan “mBridge” de dahil olmak üzere on üç sınır ötesi toptan satış projesi aktif durumda.
Tüm BRICS üye ülkeleri CBDC geliştirme konusunda ileri aşamalarda olup, bu yılın sonlarında Rusya’da yapılacak bir zirvede ABD dolarına alternatif ödeme sistemleri için bir baskı yapılması beklenmektedir.
Avrupa Merkez Bankası’nın mevcut pilot uygulaması diğer büyük ekonomiler için bir model olarak görülüyor ve 2027 yılına kadar çok sayıda büyük lansman yapılacağı tahmin ediliyor.
Çin’in bugüne kadarki en büyük ve en gelişmiş dijital yuan pilot uygulaması, toplu taşıma ve emtia alımları da dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda test edildi. Çin’in e-CNY’sinin tam lansman tarihi belirsizliğini korurken, Lipsky bunun bu yıl gerçekleşmeyebileceğini ancak 2025 veya 2026 civarında beklenebileceğini öne sürdü.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.